Er komen regelmatig nieuwe activiteiten bij in deze agenda. Schrijf u in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te worden gehouden.

TENTOONGESTELD : DE ROSMOLEN, DE MOLEN DIE DRAAIT ZONDER WIND

Lang voor de mens het geniale idee had om de kracht van water en wind te benutten voor het vermalen van graan of andere producten zocht hij naarstig naar oplossingen om het zware labeur van het malen te vergemakkelijken.

Al eeuwen gebruikte men dieren als trekkracht voor ploeg en kar. Ditzelfde dier ging men nadien ook gebruiken om molenstenen te doen draaien. Het dier werd zodanig geleid dat het in een cirkelbaan rond de molensteen moest lopen. Het leverde zo, net als de wind in de wieken van de windmolen, de kracht om de molenstenen over elkaar te laten draaien en te malen. Toen men inzicht kreeg in de bouw van het skelet van os, ezel, paard, koe of zelfs kameel begreep men hoe men optimale trekkracht kon verkrijgen. Correcte inspanning van het paard met gareel dat trekt op borstbeen en schouderblad vinden we daarom pas terug in de 11de , 12de eeuw. Om het dier zonder problemen steeds in het rond te laten lopen werden er oogkleppen geplaatst of werd het geblinddoekt.

Eerst schonk men weinig aandacht aan een overkapping van de rosmolen. Later zag men in dat meer beschutting voor het te malen graan en de molenaar voordelen had en bouwde men een rond houten of stenen gebouwtje.

Georges Pauwels die de maquette van de” Hertboomwindmolen in explosie “ maakte is opnieuw leverancier van het kleinschalig model van de rosmolen dat in het Hertboommolenmuseum wordt tentoon gesteld. Minutieus heeft hij de verschillende delen van dit type molen in elkaar gepuzzeld . Een miniatuur Brabants boerenpaard trekt de molen aan gang. In één oogopslag ziet men hoe dit ronde bouwwerk in elkaar zit en hoe het functioneert.

Dit molentype, de molen die draait zonder wind, kan u op ware grootte bezoeken te Meulebeke (Veldstraat) waar een rosmolen oorspronkelijk afkomstig uit Hoogstade is heropgebouwd. In het Provinciaal domein te Bokrijk en in het Provinciaal domein te Brugge vind u eveneens een mooi gerestaureerd exemplaar. Op de nieuwe molenkaart kunt u heel makkelijk de ligging van de overblijvende rosmolens in Vlaanderen vinden. Deze kaart is te koop op de site van de Hertboomwindmolen.

Het Hertboommolenmuseum stelt deze rosmolen- en andere maquettes van Georges Pauwels tentoon. Meer info over rosmolens evenals de nieuwe molenkaart van Vlaanderen vind u ter plaatse. Windmolenstraat 20. 1760 O.L.V.-Lombeek

CULTUURTOERISTISCHE ZOEKTOCHT DE OMLOOP VAN ROOSDAAL

2009

Wie Roosdaal binnenrijdt, ziet een landschap met omgeploegde aarde, zinderingen boven het korenveld, omringd door een groene muur van hagen en bossen. Men vindt er nog de rijkdom van vijf dialecten en achter elke bocht een nieuwe horizon. Het landschap daagt uit om te klimmen en te dalen, om de Dendervallei en het Pajottenland te overschouwen en om de talrijke getuigen van een rijk en roemrucht verleden te bewonderen.

De deelnemers beginnen hun zoektocht op de site van de Hertboomwindmolen (Zepposmolen) in O.L.V.-Lombeek en trekken dan verder naar Strijtem, Borchtlombeek en Pamel. Onderweg genieten ze van de prachtige vergezichten en de verborgen parels van de gemeente en bovendien maken ze ook kans op één van de manden met streekproducten bij het correct oplossen van de vragen. Kinderen tussen 6 en 13 jaar lossen op hetzelfde parcours de vragen van de kinderzoektocht op en kunnen een boekenbon winnen.

De zoektocht kan zowel met de wagen (+/- 18 km) als met de fiets of te voet (+/- 11 km) gedaan worden. De sites waar er vragen moeten opgelost worden, komen in beide parcours aan bod.

PRAKTISCH:

De handleiding kan tot eind augustus aan 5 € bekomen worden in het Hertboommolenmuseum en in “Brasserie Zeppos” tijdens de openingsuren. Hertboommolenmuseum - Windmolenstraat 20 - 1760 O.L.V.-Lombeek (Roosdaal)

Van dinsdag tot zondag van 11 tot 17u (niet op maandag), op zaterdag is het museum gesloten, maar is de routebeschrijving verkrijgbaar in Brasserie Zeppos op hetzelfde adres.
Info:   - 054/51.87.07 - 

ZEPPOS & THE BAKING FACTORY: PAASEDITIE 2009

Een dag vol activiteiten onder de wieken van de Zepposmolen met de geur van versgebakken brood.

op dinsdagen 7 en 14 april 2009

Na succesvolle edities in 2008 kunnen in het Hertboommolenmuseum (in O.L.V.-Lombeek) detectives, molenfreaks en baklustige creatievelingen zich opnieuw voor een hele dag uitleven onder deskundige begeleiding.
Samen met Chef Guido gaan de bakkers van ‘The Baking Factory’ in de ochtend aan de slag met het bereiden en kneden van het deeg voor brood en overheerlijk gebak, helemaal in het thema van Pasen. Terwijl al dat lekkers rust en rijst wordt de windmolen, waar het graan tot meel wordt gemalen, van binnen en van buiten grondig geïnspecteerd. De Molenaar van dienst vertelt met veel liefde het verhaal van deze windreus en zijn bewoners.
Eenmaal brood en gebak in de oven staan, komt het museum aan bod. Hier krijgen oude maaltechnieken, een uiteengespatte maquette van de molen, lugubere moordverhalen en de jeugdserie Kapitein Zeppos volop aandacht en dit alles geeft meer dan stof genoeg voor een spel, een quiz, een verhaal of een knutselactiviteit.
Het vieruurtje wordt met de zelfgebakken koekjes voor de kids een moment om duimen en vingers bij af te likken. Vanzelfsprekend krijgen ze hun verse broodjes ‘s avonds mee naar huis.

WIE: kinderen van 8 tot 12 jaar

WAAR: Hertboommolenmuseum, Windmolenstraat 20 , 1760 O.L.V.-Lombeek

WANNEER : op dinsdag 7 april en op dinsdag 14 april van 9u30 tot 16u30

(opvang voorzien vanaf 8u30 tot 17u)

Prijs : 12 € per kind

(lunchpakket meebrengen, drankjes en vieruurtje worden voorzien)

Graag inschrijven vooraf via   of 054/51.87.07

LEZING: VAN PRODUCT TOT PUBLIEK.
OVER MARKETING EN PROMOTIE

2009

Doelgroep: Iedereen met een collectie lokaal erfgoed: heemkringen en andere erfgoedverenigingen, lokale musea, particulieren met een collectie…

Doel: Hoe maak je het publiek en mogelijke partners warm voor je museum of erfgoedactiviteit? Tijdens deze cursus leren deelnemers welk communicatiemiddel best past bij de boodschap die men wil overbrengen en bij het publiek dat men beoogt. Er wordt aangegeven waaruit een goede voorbereiding bestaat en de voornaamste marketingprincipes worden kort uiteengezet.

Opzet: In deze cursus komen o.m. volgende aspecten aan bod: de ingrediënten voor een geslaagde, maar budgetvriendelijke, communicatie; tips voor het inschakelen van eigen activiteiten in het toeristisch aanbod van de regio; het nut van een marketingplan.

Praktische informatie:
Organisatie: Provincie Vlaams-Brabant, Erfgoedcel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie i.s.m. Heemkunde Vlaanderen
Docent: Tom Wezenbeek (Manager Marketingontwikkeling Toerisme Vlaanderen)
Datum: 17 februari 2009
Tijd: 19.00 - 21.00 uur (vanaf 18u mogelijkheid tot gratis museumbezoek) 
Locatie: Hertboommolenmuseum, Windmolenstraat 20, O.L.V.-Lombeek (Roosdaal)
Prijs: gratis, inschrijving is verplicht

Aanmelding: 
Uiterste inschrijvingsdatum: 11 februari 2009

 

Deze vorming maakt deel uit van het Vormingsaanbod 2009 van de consulenten van de provincies, de Vlaamse Gemeenschapscommissie en FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.

AMPHICAR VAN KAPITEIN ZEPPOS
TIJDENS ODEGAND

op zaterdag 13 september 2009

OdeGand - de culturele seizoensopener van het Festival van Vlaanderen Gent - brengt op zaterdag 13 september muziek uit de hele wereld: van intiem klassiek over hartverscheurende flamenco, sensuele tango, spirituele Indische fluittonen tot verrassend Koreaans spektakel, en nog zoveel meer! Op het water, boven het water, langs het water: overal klinkt muziek!
Met één van de vele bootjes die klaarliggen voor OdeGand scheep je in op een reis tussen prachtige gevels en historische gebouwen, op weg naar tientallen concertlocaties. ’s Avonds geniet je van het slotconcert aan de sfeervol verlichte Korenlei en als toetje krijg je er nog een adembenemend vuurwerk bovenop

Tijdens OdeGand is er ook plaats voor een vleugje nostalgie: geloof het of niet, maar de Amphicar, de amfibiewagen van Kapitein Zeppos, zal tijdens OdeGand de Gentse binnenwateren aandoen! Net als in 1968, tijdens de opnames van het 2de seizoen van dit populaire jeugdfeuilleton, zal de Kapitein zijn zwemauto door Gent navigeren op de tonen van de befaamde Zeppostune van Bert Kaempfert. En net als toen het geval was, zal dit amfibievoertuig ongetwijfeld heel wat toeschouwers lokken. (m.m.v. het Hertboommolenmuseum)

Info: www.odegand.be - 070 77.00.00 / Tickets: www.festivalgent.be - www.uitbureau.be
Met 1 ticket kan je alle concerten bijwonen en krijg je de hele dag toegang tot de OdeGand bootjes.
Kinderen tot en met 14 jaar krijgen gratis toegang (mits begeleiding - vooraf inschrijven via Uitbureau op 09/233 77 88)

ZEPPOS & THE BAKING FACTORY

Een dag vol activiteiten onder de wieken van de Zepposmolen met de geur van versgebakken brood.

op maandagen 4 en 18 augustus 2008

Na een succesvolle eerste editie tijdens de Paasvakantie kunnen in het Hertboommolenmuseum (in O.L.V.-Lombeek) detectives, molenfreaks en baklustige creatievelingen zich opnieuw voor een hele dag uitleven onder deskundige begeleiding.
Samen met Chef Guido gaan de bakkers van ‘The Baking Factory’ in de ochtend aan de slag met het bereiden en kneden van het deeg voor brood en overheerlijk gebak. Terwijl al dat lekkers rust en rijst wordt de windmolen, waar het graan tot meel wordt gemalen, van binnen en van buiten grondig geïnspecteerd. De Molenaar van dienst vertelt met veel liefde het verhaal van deze windreus en zijn bewoners.
Eenmaal brood en gebak in de oven staan, komt het museum aan bod. Hier krijgen oude maaltechnieken, een uiteengespatte maquette van de molen, lugubere moordverhalen en de jeugdserie Kapitein Zeppos volop aandacht en dit alles geeft meer dan stof genoeg voor een spel, een quiz, een verhaal of een knutselactiviteit.
Het vieruurtje wordt met de zelfgebakken koekjes voor de kids een moment om duimen en vingers bij af te likken. Vanzelfsprekend krijgen ze hun verse broodjes ‘s avonds mee naar huis.

WIE: kinderen van 8 tot 12 jaar
WAAR: Hertboommolenmuseum, Windmolenstraat 20 , 1760 O.L.V.-Lombeek
WANNEER : op maandag 4 en op maandag 18 augustus, van 9u30 tot 16u30
(opvang voorzien vanaf 8u30 tot 17u)
Prijs : 12 € per kind
(lunchpakket meebrengen, drankjes en vieruurtje worden voorzien)
Graag inschrijven vooraf via of 054/51.87.07

OUDSTE VLAAMSE MOLENTEKENING IN ERE HERSTELD

OP DE TERRASMUUR AAN HET HERTBOOMMOLENMUSEUM IN O.L.V.-LOMBEEK

Vlaanderen is voor vele zaken beroemd tot ver over zijn grenzen. De eerste molens stonden hier. Geen enkele taal heeft zo’n rijke molenwoordenschat als het Vlaams. Maar ook de bekendste middeleeuwse schilders hadden hier hun ateliers. Het is dus nauwelijks toevallig dat naast de vroegst geschreven vermelding van een windmolen ook de oudste tekening/schildering van een windmolen van Vlaamse hand is. Op deze bewuste afbeelding uit 1270 van een houten staakmolen, getekend in het cijnsboek van de heer van Pamele (bij Oudenaarde), kan men duidelijk zien dat de nu nog overgebleven staakmolens veel gelijkenissen vertonen met de middeleeuwse exemplaren die toen hun definitieve vorm hebben aangenomen. De huidige staakmolens zijn wel groter, links getuigd en meer gestroomlijnd, maar het principe van het verkruibare molenkot, draaiend op een eiken staak heeft eeuwenlang stand gehouden. De teerlingen ontbreken in de 13deeeuw nog er is wel al een staart om de molen te draaien in de wind, maar geen haspel . Het was dus een uitstekend idee van de eigenaar van de molensite in O.L.V.- Lombeek om dit haast vergeten stukje erfgoed terug in de kijker te plaatsen. Het getuigt meteen van de belangrijke rol die Vlaanderen speelde in de bouw van dit type windmolen. Schilders van dienst waren Erik Willen en Gerrit Vandendries.

O.L.V.-LOMBEEK IS MOOISTE DORP VAN VLAAMS-BRABANT

2008

De kogel is door de kerk: O.L.V.-Lombeek (Roosdaal) werd zopas uitgeroepen tot het mooiste dorp van Vlaams-Brabant. O.L.V.-Lombeek behaalde 8.087 stemmen, op de voet gevolgd door Gaasbeek (6.010 stemmen). Hakendover kreeg 2.393 stemmen.

De FINALE: van 5 dorpen naar 1 dorp

Op zaterdag 24 mei 2008 worden de vijf finalisten (een per dorp)  tijdens het programma Vlaanderen Vakantieland aan het grote publiek  voorgesteld. Vanaf 24 mei zes uur ’s morgens tot woensdag 28 mei 12  uur beslist het publiek welk dorp de titel van ‘het mooiste dorp van  Vlaanderen’ verdient. Gedurende deze vijf dagen kunnen de dorpen aan  de hand van filmpjes, oproepen en ultieme pleidooien het publiek  overtuigen om de kijker, lezer en luisteraar voor zich te winnen.
Meer info op www.hetmooistedorp.be

Zeppos & The Baking Factory Paas-editie 2008

Een dag vol activiteiten onder de wieken van de Zepposmolen met de geur van versgebakken brood.

op dinsdag 25 maart (VOLZET) en op dinsdag 1 april 2008

In het nieuwe Hertboommolenmuseum kunnen detectives, molenfreaks en baklustige creatievelingen zich voor een hele dag uitleven onder deskundige begeleiding.

Samen met Chef Guido gaan de bakkers van ‘The Baking Factory’ in de ochtend aan de slag met het bereiden en kneden van het deeg voor brood en overheerlijk gebak.

Terwijl al dat lekkers rust en rijst wordt de windmolen, waar het graan tot meel wordt gemalen, van binnen en van buiten grondig geïnspecteerd. De Molenaar van dienst vertelt met veel liefde het verhaal van deze windreus en zijn bewoners.

Eenmaal brood en gebak in de oven staan, komt het museum aan bod. Hier krijgen oude maaltechnieken, een uiteengespatte maquette van de molen, lugubere moordverhalen en de jeugdserie Kapitein Zeppos volop aandacht en dit alles geeft meer dan stof genoeg voor een spel, een quiz, een verhaal of een knutselactiviteit.

Het vieruurtje wordt met de zelfgebakken koekjes voor de kids een moment om duimen en vingers bij af te likken. Vanzelfsprekend krijgen ze hun verse broodjes ‘s avonds mee naar huis.

WIE: kinderen van 8 tot 12 jaar
WAAR: Hertboommolenmuseum, Windmolenstraat 20 , 1760 O.L.V.-Lombeek
WANNEER : op dinsdag 25 maart en op dinsdag 1 april van 9u30 tot 16u30
(opvang voorzien vanaf 8u30 tot 17u)
Prijs : 12 € per kind
(lunchpakket meebrengen, drankjes en vieruurtje worden voorzien)
Graag inschrijven vooraf via museum@windmolen.be of 054/51.87.07

O.L.V.-Lombeek: mooiste dorp in Vlaanderen

april - mei 2008

In samenwerking met de VRT, krantengroep Corelio en Lannoo organiseert Toerisme Vlaanderen een verkiezing van Het mooiste dorp van Vlaanderen. Uit een lijst van 50 dorpen, 10 per provincie, werd door heel Vlaanderen voor 15 finalisten gestemd. En O.L.V.-Lombeek is bij die 15. Om die finaleplaats in de verf te zetten, werd een uitgebreid feestprogramma samengesteld door de inwoners van Lombeek.

Het Hertboommolenmuseum draagt haar steentje bij via een geanimeerde erfgoedles voor de basisscholen van Roosdaal. Zij mogen proefkonijn zijn om de webmodule en excursieles ‘VRIJ SPEL MET DE WIND’ uit te testen in de loop van de maand mei. Daarna wordt dit educatief programma aangeboden aan andere scholen in de regio. 

Meer info>>

Don Quichot

De vernuftige edelman van La Mancha (Miguel de Cervantes) - Gelezen door Filip Peeters en verteld door An Miller

17 november 2007 om 20.00

Een samenwerking tussen de Bibliotheken van Ternat & Roosdaal en de Provincie Vlaams-Brabant in het kader van de voorleesweek.

Voorgelezen worden: alleen iets voor kinderen? Dat dacht u!

Don Quichot van La Mancha: het is zo één van die literatuurhelden die tot ons collectief geheugen behoren. We kennen de dolende ridder vooral van het tot de verbeelding sprekende gevecht met de windmolen… Maar weet u dat deze passage in het vuistdikke boek nauwelijks één bladzijde in beslag neemt? Er blijft kortom nog heel wat te vertellen.

Rasacteurs Filip Peeters en An Miller nemen u daarom mee op een amusante tocht doorheen de hallucinante geesteswereld van ‘De Ridder met het Droeve Gelaat’ en leiden u binnen in het bizarre universum van Sancho Panza, Dulcinea en Rocinant…
Een klassieke uit de wereldliteratuur, voor u tot leven gewekt, in al zijn komische en tragische dimensies.

Toegang gratis, maar de plaatsen zijn beperkt.
Reserveren kan in de Bibliotheek van Roosdaal
Tel. 054-31.78.02 – roosdaal@bibliotheek.be

Publieke opening Hertboommolenmuseum

11 november 2007 van 11.00 - 17.00

Het HERTBOOMMOLENMUSEUM is een gloednieuw museum op de site van de Hertboomwindmolen (ook wel Zepposmolen of Tragische Molen genoemd) dat op 11 november zijn deuren opent. Met zorg en met een aanstekelijk enthousiasme van overtuigde vrijwilligers werd een kostbare verzameling aangelegd met een sterke museale waarde.

Een bezoekje aan het museum leidt u op een eigentijdse en interactieve manier door de molenaarswereld van weleer en belicht tevens de bewogen geschiedenis van de Hertboomwindmolen. Naast een retrospectieve kijk op het bekende BRT jeugdfeuilleton “Kapitein Zeppos”, uit de jaren ’60 van de vorige eeuw, blikken we terug op de 3 tragische moorden die er werden gepleegd.

Kinderen kunnen assisteren bij een echt Kapitein Zeppos mysterie. Ze zijn een hele tijd zoet met zoek- en puzzelopdrachten die hen alle hoeken van de molensite laten ontdekken.

Op zondag 11 november (van 11 tot 17u) kunnen INWONERS VAN ROOSDAAL op vertoon van hun identiteitskaart GRATIS een bezoekje brengen aan het museum en de windmolen. Ook de Brasserie Zeppos is die dag de ideale stek voor een drankje en een hapje.

Welkom!